Çocuklar için dünya sinema tarihi (5) – İğne Deliği (Pinhole)

Çocuklar için dünya sinema tarihi (5) – İğne Deliği (Pinhole)

Derneğimizin taşınma süreci nedeniyle ara verdiğimiz sinema atölyesine bu haftadan itibaren tekrar başladık. Tam taşınma sürecinde yapmaya çalıştığım bir gösterim bazı sıkıntılar dolayısıyla çok verimsiz geçmişti. Bu gösterim sıkıntısından dolayı atölyenin tarzını, bizim dernek için de daha uygun olacak şekilde değiştirmeye karar verdim. Ayrıca bazı düzeltmeler yapmam gerektiğini fark ettim. Öncelikle çocuklar için gösterim ortamının koşullarının iyi olması, yetişkin izleyicilere oranla daha önemli gözüküyor. Karanlık ortamın sağlanması, filmin ses, renk ve görüntü kalitesinin mümkün olduğunca iyi olması gerekiyor. Bunun dışında filmin çocukların anladığı dilde dublajlı olması daha uygun oluyor. Altyazılı film göstermeyi çok fazla tercih etmemek gerekiyor. Bu yüzden Arapça dublajlı film bulmanın zorluğunu da düşünerek tarihsel ve coğrafi ayrımlarla gösterim yerine daha serbest bir gösterim takvimine geçmeye karar verdim. Bu açıdan daha çok bir sinematek tarzına geçiyoruz ve atölye geniş bir film arşivi oluşturulabilirse uzun süre devam edilebilecek bir hale de gelmiş olacak. Ayrıca daha önceki haftalarda film üzerine konuşma konusunda katılımcılar kendilerini geliştirmişlerdi. Bundan sonra da filmin ardından aynı tartışmaları yapmaya devam edebiliriz.

Pinhole

Bu hafta ben aradan sonra ilk gösterim olacağı için çocuklara bir sürpriz yapmak istedim. Film izlediğimiz odayı iğne deliği (pinhole) tekniği ile bir kamera içi ortama dönüştürdüm. Bunun için öncelikle odaya ışık giren her yeri dikkatli bir şekilde kapamak gerekiyor. Daha sonra ise odanın aydınlık bir penceresinden bir delik açıldığında dışarıdaki görüntüler odanın duvarlarına ters bir şekilde yansıyor. Bu şekilde çocuklara hem ışık hem de kameranın içyapısı hakkında bilgiler verdim.

Zootropolis

Daha sonra ise hep beraber Zootropolis (Zootopia, 2016) filmini izledik. Film hem kendisine herkesin yapamayacağını söylemesine rağmen çok fazla çaba göstererek Polis olmayı başaran bir tavşanı, hem de bir grup hayvana yapılan ayrımcılığın ne kadar haksız ve yanlış olduğunu göstermesi açısından göstermeyi çok istiyordum. Çocuklar da filmi çok beğendiler. Zamanlamadan dolayı üzerine bu hafta çok fazla konuşamadık ama onlara güzel fikirler verdiğine eminim.

Yazan: Sinan Kadife

Gelecek kaygısıyla çöken bir gençlik geleceğin umudu olamaz

Nisan 2, 2017

Çocuklar için dünya sinema tarihi (6) – Küçük bir oyun

Nisan 2, 2017

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir