“Dans eden ev” – Frank Gehry

“Dans eden ev” – Frank Gehry

Sınırlar mimarinin neresinde duruyor? Pencereleri olabilir mi mesela ya da kutu gibi görüntüleri mimarların sınırları mı? Sınır tanımayan binalar olsa… Dans eden evler olsa mesela çok güzel olmaz mıydı?

Prag ‘da böyle bir bina var ve takma adı “Dans Eden Ev”.  Frank Gehry isminde bir mimar geleneksel mimarinin sınırlarını aşıyor. Savaşta harabeye dönen bir binaya yepyeni bir anlam ve yaşam katıyor.

Nasıl mı? Bu bina tıpkı bale yapan bir insan gibi kıvrılıyor. Takma adını da bu kıvrımlarından alıyor. Yalnızca kıvrımları da değil onu farklı yapan. Bir de ışıklarla canlandırıyor bu eserini.

Sınırlardan çıkmak ne kadar da yakışıyor bu binaya değil mi? Sen sınır tanımayan bir yapıyı nasıl hayal ederdin?

FRANK GEHRY

Walt Disney ‘i hatırladın mı? Hani Bugs Bunny çizgi filminin yapımcısı olan şirket. O şirkete ait bir konser salonu var. Bu binanın tasarımı da Frank Gehry.

Gehry, hiç bir tasarımında alıştığımız o sıradan binalardan yapmıyor. O kendi sınırlarını kendi belirliyor. Kalıplardan uzak bir anlayışı benimsiyor. Yepyeni bir akım yaratıyor. Yarattığı bu akımın en temel ilkesi ise “biçim işlevi takip eder” anlayışına karşı çıkmak. Biçimi bir sanat eserine dönüştürüyor. Dikdörtgenleri, keskin köşeleri kullanmayı reddediyor. Onların yerine yepyeni biçimler yaratmayı seçiyor. Mimarinin bazı kurallarını reddediyor ve bakış açımızı genişletiyor.

“Süsleme mimarinin kaynağıdır” - Antoni Gaudi

Nisan 2, 2017

Tito'nun 'Şişeden Ev'i

Nisan 2, 2017

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir