Çocuklar için dünya sinema tarihi (2) – Sessiz Sinema

Çocuklar için dünya sinema tarihi (2) – Sessiz Sinema

Çocuklar için Dünya Sinema Tarihi atölyesinin ikinci haftasının konusu “Sessiz Sinema” dönemiydi. İlk başta geçen haftanın katılımcıları, bir önceki haftayı, yeni gelen arkadaşlarına özetlediler. Sonra biraz sessiz sinema oynadık. Katılımcılar, en çok bilinen masal, hikaye isimlerini konuşmadan sınıfa anlatmaya çalıştılar. Bu şekilde konuşma olmadan iletişimin zorluğuna dikkat çekmeye çalıştım.

Sonra Charlie Chaplin ve Serseri karakterinden bahsettik. Çocuklar için Richard Attenborough’un yönettiği Chaplin (1992) filminden bazı bölümleri dersten önce kesip kısa bir kolaj oluşturdum. Bu kolajda Chaplin’in sinema sektörüne ilk girişini, kurgu yapılan bölümleri, Serseri karakterinin beyaz perdede ilk göründüğü zamanı ve filmin son kısımlarında olan Chaplin filmlerinden bölümleri bulunuyordu. Ayrıca Chaplin’in filmden bir bölümde geçen Şehir Işıkları (1931) senaryosunda yaşadığı bir problem hakkında çocuklarla ilgili düşündük. Filmde kör çiçek satıcısı bir kızın, Serseri karakterini yanlışlıkla zengin biri sanması planlanmaktadır. Chaplin bu konu üzerine filmde uzunca düşünüyordur. Sonra erkek kardeşi kendisine sesli filmlere geçmesini önerir. Chaplin bunu hem Serseri karakterinin ölümü olacağını hem de İngilizce konuşmayanların anlamayacakları için kabul etmez. Bu sırada aklına bir fikir gelir. Serseri kör kızının yanından ayrıldığında yakınlarındaki zengin bir adam arabasına biner. Kör kız kapının kapanma sesini duyar ve Serseri karakterini arabası olan zengin bir insan sanar.

Bundan sonra beraber Charlie Chaplin’in yönettiği Yumurcak (1921) filmini izledik.

Film izleyiciler tarafından çok beğenildi. Filmi izledikten sonra filmin içindeki hikaye için önemli noktaların neler olduğunu konuştuk. Daha sonra hem filmlerin hem de diğer anlatı türlerinin giriş, gelişme ve sonuç olarak adlandırılan üç bölüme ayrılabileceğinden bahsettik. İzlediğimiz filmde bu bölümlerin nerelerde başlayıp bittiğini tartıştık. Temel olarak filmlerde bir problemin olduğundan ve filmin sonunda bu problemin çözüldüğünden bahsettik. Filmdeki çözülmeye çalışılan problemin ne olduğunu tartıştık. Bir de bunların izleyiciye göre değiştiğinden filmi izleyen farklı kişilerin bunları farklı yorumlayabileceğinden bahsederek dersi tamamladık.

*Yazan: Sinan Kadife

Çocuklar için dünya sinema tarihi (1) - Sinemanın doğuşu

Nisan 1, 2017

Çocuklar için dünya sinema tarihi (3) – Hollywood Sineması

Nisan 1, 2017

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir